Vodeće svjetske agencije snizile kreditni rejting Hrvatske

Svijet vijesti

Agencija Moood’y je snizila rejting Hrvatske, čime je on, po sve tri vodeće svjetske rejtinške agencije – Moody’s, Fitch i Standard & Poor’s kuće na istoj razini, dvije stepenice ispod investicijskog rejtinga, javlja HRT.

– Ne možemo biti zadovoljni da se kreditni rejting spušta. Odluka je na neki način rezultat stalnih oklijevanja i odgoda činjenja određenih mjera i aktivnosti. Nova Vlada je toga u potpunosti svjesna. Pred nama je i ovo dodatno upozorenje da nema toga i da tu grešku više nećemo ponoviti. Reformski paket i mjere koje smo si zacrtali bit će provedene u punom obujmu i popravit ćemo rejting hrvatske politike i općenito hrvatske države u međunarodnim okvirima. Žao mi je što Mooody’s nije sagledala sve aspekte proračuna za 2016. godinu koji je jasan pokazatelj što i na koji način Vlada želi i planira želi učiniti u ovoj godini kao i u godinama koje dolaze. A to je kroz strukturne iskorake i mjere utjecati na jačanje potencijala hrvatskog gospodarstva, a s druge strane na stabilizaciju javnih financija, komentirao je pad rejtinga ministar financija RH Zdravko Marić.

Dodao je kako očekuje živu i dinamičnu raspravu oko proračuna, a očekuje da će biti izglasan ovakav kakav je i predložen.

Podsjetimo, agencija Moody’s snizila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba 2, a u domaćoj na Baa 1, uz negativne izglede.

Kao ključne razloge naveli su visok javni dug, koji je potkraj prošle godine bio na otprilike 86% BDP-a, te nastavak slabih izgleda gospodarskog rasta u srednjem roku. Analitičari te agencije procjenjuju da će do 2018. premašiti 90%.

U Moody’su smatraju da će proces fiskalne konsolidacije biti spor te očekuju da će ove godine proračunski deficit dosegnuti 3,9% BDP-a.

Neuobičajeno, agencija je komentirala i aktualnu političku situaciju. Ističu da koalicija između Domoljubne koalicije i Mosta ima vrlo malu većinu, te da relativno neiskustvo Mostovih parlamentaraca pojačava rizik od toga da nova vlada neće moći provesti ekonomske i fiskalne reforme.

Sada sve tri vodeće svjetske rejtinške agencije – Moody’s, Fitch i Standard & Poor’s – drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine s negativnim izgledima.

poslovni-global.ba/HRT

Odgovori