Vraćanje na doradu Zakona o obveznim osiguranjima u prometu

BiH vijesti

Na zadnjoj sjednici zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nije usvojen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o obveznim osiguranjima u prometu.

Prijedlog je, za koji je Vlada Federacije BiH rekla kako se ne radi o složenom zakonu pa je predložen skraćeni postupak, vraćen na doradu u formi Nacrta.

Ispostavilo se da nije to tek tako jednostavan zakon. Do 31. listopada 2023. Agencija za osiguranje donosi zajedničku tarifu premija i propisuje uvjete za osiguranje od automobilske odgovornosti, nakon tog datuma stupaju na snagu cjenici koje su dostavile osiguravateljske kuće. Drugim riječima, 1. studenog 2023. na tržištu obveznog auto osiguranja u Federaciji BiH počinje era deregulacije cijena auto osiguranja, što je presedan na tržištu u BiH.

Predloženim zakonom predviđena je izmjena odredbe kojom se razdoblje primjene zajedničke tarife premija za obavezna osiguranja, a koju donosi Agencija za nadzor osiguranja FBiH i propisuje uvjete za osiguranje od autoodgovornosti, produžava s kraja listopada 2023. godine na 31. prosinca 2026. godine.

Ukoliko bi istekao rok primjene zajedničke tarife, društvo za osiguranje steklo bi pravo na primjenu vlastite tarife premija. To znači da bi svako osiguravajuće društvo moglo formirati svoje tarife za obavezna osiguranja.

Stav koji propisuje da danom prestanka važenja zajedničke tarife premija i cjenika za osiguranje od autoodgovornosti društvo za osiguranje stječe pravo na primjenu vlastite tarife premija i ovog cjenika, za koju je dobilo prethodnu suglasnost Agencije, dopunjuje se odredbom da se ta tarifa primjenjuje do donošenja Odluke Vlade FBiH o datumu stupanja na snagu slobodnog formiranja cijena osiguranja od autoodgovornosti u skladu s europskim propisima.

Precizirano je i da nakon donošenja ove odluke Vlade prestaje obveza društva za osiguranje da pribavlja prethodnu suglasnost Agencije na tarifu premija i cjenik za osiguranje od autoodgovornosti, čime se stvaraju preduvjeti za slobodno formiranje cijena osiguranja koje će biti u cijelosti u rukama Vlade Federacije BiH.

poslovni-global.ba

Odgovori