Vrijedne nekretnine bivše SFRJ prodaju se u New Yorku, Tokyju, Berlinu i Bonnu

Svijet vijesti

Vrijedne nekretnine bivše SFRJ u inozemstvu, koje su prevelike da bi pripale samo jednoj državi sljednici, konačno će biti prodane, potvrdilo je hrvatskom Novom listu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Riječ je o nekretninama u New Yorku, Bonnu, Bernu i Tokyju.

Među njima je i stan na Park aveniji na Manhattanu, koji je u fokusu javnosti bio prije pet godina kada je o njemu pisao “New York Post”, objavivši i fotografije nekretnine na prestižnoj adresi, ali u poprilično lošem stanju.

Prema informacijama Novog lista iz MVEP-a, dogovor o pokretanju zajedničke prodaje tzv. velikih kompleksa postignut je početkom travnja na sastanku Zajedničkog odbora država sljednica za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ.

“Te je nekretnine Zajednički odbor, prije više godina, utvrdio kao prevelike (veličinom i vrijednošću) za bilo koju državu sljednicu, te odredio kako trebaju ići u zajedničku prodaju”, navode u MVEP-u. No, tek su se sada države dogovorile da se s prodajom i krene, pa će uskoro početi pribavljati neovisne procjene vrijednosti za svaku od spomenutih nekretnina. “Nakon okončanja tog postupka pokrenut će se postupak prodaje”, ističu na Zrinjevcu. Stoga zasad nisu mogli procijeniti kada će ti “veliki kompleksi” biti prodani.

Nakon prodaje, novac će biti podijeljen među državama sljednicama, prema udjelima dogovorenim u Ugovoru o pitanjima sukcesije. Hrvatskoj, prema tom ugovoru, pripada 23,5 posto udjela u vrijednosti diplomatske i konzularne imovine bivše države, “pa tako i u iznosu kupoprodajne cijene od zajedničke prodaje nekretnina bivše SFRJ”, objašnjavaju u Ministarstvu.

poslovni-global.ba

Odgovori