VTK BiH: Bh. poduzeća spremna za ulazak u CBAM sustav

BiH vijesti

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Sveučilištem u Mostaru, u sklopu 25. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar organizirala je poslovni forum pod nazivom “Spremni za CBAM i proces dekarbonizacije gospodarstva?”.

Kako je rečeno na Forumu, VTK BiH se još od potpisivanja Sofijske deklaracije 2020. godine, aktivno uključila u ove procese tranzicije bh. gospodarstva prepoznajući potencijal zelenih lanaca vrijednosti, u smislu stvaranja novih kompetencija, jačanja konkurentnosti izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutarnjih resursa, redukcije otpada, očuvanja životne sredine i kreiranja novih radnih mjesta.

“Samo u posljednjih nekoliko mjeseci organizirali smo sedam edukacija i četiri konferencije radi upoznavanja gospodarske zajednice o značaju ulaska u CBAM sustav. Određene direktive Europske unije nisu još prihvaćene i implementirane u BiH, a mi nastojimo da podignemo svijest predstavnika institucija o ovoj temi, jer su bh. kompanije, prema našoj analizi, pokazale veliku spremnost za ulazak u CBAM i izvještavanje, a neke su čak i deponirale sredstva potrebna za plaćanje ovog poreza. Ako ne uđemo u sustav CBAM-a, godišnje ćemo gubiti 300 milijuna KM izvoza”, rekao je predsjednik VTK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković.

Sudionicima Foruma obratila se i Direktorica sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac-Domac, koja je govorila o iskustvima Hrvatske u ovom procesu prilagođavanja gospodarstva europskim direktivama.

Forum je okupio predstavnike bh. institucija, ključnih međunarodnih organizacija, industrije, akademske zajednice i civilnog društva koji su govorili o izazovima i prilikama povezanim s mehanizmom prekograničnog oporezivanja ugljika (CBAM), priopćeno je iz VTK BiH.

poslovni-global.ba

Odgovori