Vulkanski krater najveće nalazište najtraženijeg minerala na planetu

Svijet vijesti

Kaldera McDermitt, koja se proteže između Nevade i Oregona (SAD), potencijalno sadrži dvostruko veću globalnu koncentraciju litija u slojevima gline, ukupno 20 do 40 milijuna tona, unutar vulkanskog kratera formiranog prije otprilike 16,4 milijuna godina. To je znatno veće od naslaga litija pronađenih ispod bolivijske slane ravnice, za koje se prije smatralo da su najveće naslage na svijetu.

Nova analiza otkriva da neobična glina, sastavljena od minerala ilita, sadrži 1,3% do 2,4% litija u vulkanskom krateru. To je gotovo dvostruko više litija nego što je prisutno u glavnom glinenom mineralu koji sadrži litij, magnezijevom smektitu, koji je češći od ilita.

Neki neobični uvjeti stvorili su nešto što bi moglo biti jedinstveno bogato vulkansko ležište. Kaldera je bila ispunjena eruptiranim alkalnim produktima magme bogatim natrijem i kalijem, kao i litijem, klorom i borom. Ovo se brzo ohladilo da bi se formirala fina kristalna staklasta vulkanska stijena, ignimbrit, koja je proizvela čestice bogate litijem nakon trošenja.

Prosječna cijena litijeva karbonata 2022. godine za bateriju iznosila je 37 000 dolara po metričkoj toni, što znači da vulkan potencijalno leži na plemenitom metalu vrijednom 1,48 trilijuna dolara.

Kontroverze okružuju planove za iskopavanje ovog vrijednog resursa. Rudnik litija Thacker Pass u kalderi McDermitt, koji je nedavno odobrila američka vlada, kontroverzan je zbog svoje lokacije na zemlji svetoj za autohtona plemena i vitalnom staništu divljih životinja.

Litij je ključna komponenta za baterije koje napajaju sve, od pametnih telefona do električnih vozila i solarnih panela, a Kina je desetljećima dominirala tržištem jer se 90 posto iskopanog metala rafinira u ovoj zemlji.

poslovni-global.ba

Odgovori