WEF Na popisu konkurentnosti BiH napredovala, Švicarci i dalje prvi

BiH vijesti

Švicarska je i dalje najkonkurentnija ekonomija u svijetu, dok je Bosna i Hercegovina na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala s prošlogodišnjeg 111. na 107. mjesto, pokazuje objavljeno izvješće Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2016/2017 godinu.

Od zemalja u okruženju, najbolje rangirana je Slovenija, koja je napredovala s prošlogodišnjeg 59. na 56. mjesto, dok je Makedonija skliznula sa 60. na 68. mjesto.

Slijedi Mađarska, koja je pala sa 63. na 69. mjesto, dok je Crna Gora skliznula sa 70. na 82. mjesto, iza Albanije koja je na 80. mjestu. Srbija je napredovala s 94. na 90. mjesto, a Hrvatska je napredovala s prošlogodišnjeg 77. na 74. mjesto.

Kako bi države uvidjele svoje mjesto na listi globalne konkurentnosti, ta institucija jednom godišnje objavljuje izvješće o konkurentnosti, koji sadrži popis 138 zemalja svijeta temeljenu na procjeni o desetak čimbenika konkurentnosti, uključujući institucije, infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, veličinu tržišta i makroekonomsko okruženje.

U izvješću se konkurentnost definira kao “skup institucija, politika i faktora koji određuju razinu produktivnosti neke zemlje”, a ono sadrži i rezultate ankete među poslovnim ljudima o učinkovitosti vlasti i transparentnosti. WEF u novom izvješću upozorava da rast trgovinskih prepreka, zbog čega se smanjuje trgovinska otvorenost, predstavlja rizik za rast ekonomije i inovativnost.

poslovni-global.ba

Odgovori