WORLD GOLD COUNCIL Snažno porasla potražnja za zlatom

Svijet vijesti

Potražnja za zlatom snažno je porasla u drugom tromjesečju zbog potrage ulagača za zaklonom od globalnih previranja, uključujući britansku referendumsku odluku o izlasku iz Europske unije, objavilo je Svjetsko vijeće za zlato (WGC).

Ukupna je potražnja za zlatom u razdoblju od travnja do lipnja iznosila 1.050 tona, što znači da je bila 15 posto viša nego u istom razdoblju prošle godine, utvrdio je WGC u izvješću objavljenom u četvrtak.

Time je potražnja u prvoj polovini ove godine dosegnula 2.335 tona i tek je za nekoliko desetaka tona zaostala za rekordnih 2.371,5 tona iz istog razdoblja 2013. godine.

“Ulagači su nastojali raspršiti rizik i uložiti u sigurnu imovinu u kontekstu kontinuirane političke, ekonomske i društvene nestabilnosti”, pojasnili su iz WGC-a.

Investicijska je potražnja u drugom tromjesečju poskočila za 144 posto, na 448 tona. Potražnja proizvođača nakita smanjila se pak 14 posto, na 444 tone, uz posebno snažan pad na ključnom kineskom i indijskom tržištu. Pad potražnje zabilježen je i kod središnjih banaka.

Tijekom cijele prve polovice godine investicijska je pak potražnja poskočila na rekordne 1.064 tone, potaknuta naglim skokom cijene zlata.

Zlato je općenito na glasu među ulagačima kao sigurna imovina u razdoblju pojačanih geopolitičkih i ekonomskih previranja.

“U 2016. čitav je niz događaja proizveo ekonomsku i političku neizvjesnost”, konstatira Vijeće u izvješću. “Američki izbori, britanski referendum o članstvu u Europskoj uniji i moguće implikacije Brexita i sve opasnije stanje u talijanskom bankovnom sektoru pokazali su se moćnom kombinacijom kada su u pitanju ulagači u zlato”, ističu iz WGC-a.

“Dodajte tome geopolitičke nemire na Bliskom istoku i odluka o ulaganju u zlato zacementirana je”, ističu.

U prvoj polovini godine cijene zlata porasle su za četvrtinu.

“U prvim mjesecima ove godine čitav je niz faktora preusmjerio pozornost zapadne zajednice ulagača prema zlatu – a u drugom je tromjesečju ona još snažnije fokusirana”, dodaju u WGC-u.

“Na prvom je mjestu globalna monetarna politika. Sklonost ulagača zlatu poduprle su negativne kamatne stope u Japanu i Europi, povezane s očekivanjima usporavanja ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u”, pojašnjavaju.

poslovni-global.ba

Odgovori