WWF: Pet milijuna eura za projekt revitalizacije Europske Amazone

Svijet vijesti

Na Svjetski dan močvarnih staništa, iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode – WWF izvijestili su da su, kroz novi projekt, osigurali pet milijuna eura za revitalizaciju četiri područja u Europskoj Amazoni tj. u obnovu Mure, Drave i Dunava u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

– Revitalizacija rijeka glavna je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana močvarnih staništa, koji se na današnji dan obilježava još od 1971. A upravo je revitalizacija određenih riječnih područja u Europskoj Amazoni rezultat koji svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF želi postići kroz svoj novi projekt čija vrijednost je gotovo pet milijuna eura, priopćeno je iz WWF-a.

Ulaganjem u obnovu rijeka, močvara i tresetišta ulaže se u klimatski otpornu budućnost i jako veseli što su to prepoznali i njihovi donatori koji su odlučili uložiti u obnovu Mure, Drave i Dunava u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Kroz petogodišnji projekt “Revitalizacija Europske Amazone”, koji se provodi na području petodržavnog UNESCO-vog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, revitalizirat će se različiti ekosustavi na četiri lokacije, a lokalno stanovništvo će biti izravno uključeno u sve aktivnosti.

Osim što će podržati i razvoju održivih oblika poslovanja kroz provedbu održivog gospodarskog inkubatora, povezat će i sve ključne dionike kako bi zajednički nastavili revitalizirati to područje i nakon završetka projekta, istaknuli su.

U Hrvatskoj će se na rijeci Dravi, u blizini ušća rijeke Mure, povezati rukavac čime će se povećati retencijsko područje za vrijeme većih vodnih valova te ponovno omogućili protok vode na popularnom kupalištu u blizini općine Legrad. U Parku prirode Kopački rit čistit će rukavac i tako povezati Dunav s Kopačkim jezerom koje je ujedno i najveća stajaća voda u parku.

U Srbiji će u Specijalnom rezervatu prirode Gornje podunavlje raditi na konverziji iz plantaža hibridne topole u autohtonu heterogenu poplavnu šumu te uz to istražiti kako će se područje prirodno revitalizirati.

Revitalizirat će se vlažne livade uz rijeku Muru u Sloveniji, gdje će se uspostaviti i model cirkularne ekonomije kroz tradicionalno stočarstvo u suradnji s lokalnim poljoprivrednicima, lokalnim vrtićima i školama.

Močvarna su staništa dom za čak 40 posto svih vrsta, kao i za više od milijardu ljudi u svijetu čija dobrobit izravno ovisi o njima. Stoga su investicije poput ove za Europsku Amazonu, na čijem području živi oko milijun ljudi, od iznimne važnosti.

Projekt “Revitalizacija Europske Amazone” podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožene krajolike), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina, kažu u WWF-u.

poslovni-global.ba

Odgovori