ZA BOLJE SUTRA ODRASLIH U Hrvatskoj se uvode dva nova zanimanja

Svijet vijesti

U izradi je novi zakon o obrazovanju odraslih u Hrvatskoj, kojim će se uvesti dva nova zanimanja – nastavnik za obrazovanje odraslih i andragog, voditelj ustanove koja se bavi obrazovanjem odraslih, najavljeno je u petak u Splitu na završnoj konferenciji projekta “Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija stručnjaka za obrazovanje odraslih”, objavila je Hina, a prenosi Poslovni.hr.

Ta će nova zanimanja biti upisana u Registar hrvatskog kvalifikacijskog okvira i u Hrvatsku kvalifikaciju zanimanja.

“Ovim projektom želimo uvesti reda u obrazovanje odraslih jer u Hrvatskoj postoji 506 organizacija za obrazovanje odraslih na kojima je 127.751 polaznika s kojima radi 10.620 nastavnika, a namjera nam je da se institucionaliziraju i standardiziraju stručnjaci koji su angažirani na poslovima obrazovanja odraslih,” rekla je voditeljica projekta Marita Brčić-Kuljiš.
Projekat je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a istraživanje je trajalo 14 mjeseci.
Podsjetila je da je u izradi i novi zakon o obrazovanju odraslih kojim će biti regulirano uvođenje dvaju novih zanimanja- nastavnika za obrazovanje odraslih i andragoga.
“Planirali smo da se već u sljedećem semetru, na proljeće 2017. godine omogući studiranje za profesiju nastavnika za obrazovanje odraslih koje bi trajalo dva semestra, a na kojem će stručnjaci koji već rade ili žele raditi u obrazovanju za odrasle dobiti potrebne kompetencije za taj posao,” kazala je Brčić-Kuljiš.

Stručnjacima koji su već radili u obrazovanju za odrasle njihove stečene prakse i kompetencije bit će priznate na dodatnom studiranju za tu profesiju, dodala je.
U tijeku je i tiskanje monografije: “Povratak u budućnost: doprinos razvoju kurikuluma namijenjenih stručnjacima za obazovanje odraslih.”
Suradnica na izradi ovog projekta Morana Kuludrović je istaknula važnost da se na hrvatskim fakultetima omogući studiranje za profesiju nastavnika i andragoga koji će biti angažirani na poslovima obrazovanja za odrasle.

“Nastavnici za obrazovanje odraslih će izvodiit nastavu a andragozi će biti voditelji ustanova za obrazovanje odraslih i brinut će o kvaliteti tih ustanova,” objasnila je Kuludrović.

poslovni-global / Poslovni.hr

Odgovori