Zabrana prodaje dvaju herbicida na bazi glifosata

Poljoprivreda vijesti

Francuski sud zabranio je korištenje dva pesticida. Riječ je o preparatima Touchdown System 4 i Touchdown Forest, dva herbicida koji sadrže glifosat proizvođača Syngenta, piše Usinenouvelle.

Nacionalna agencija za sigurnost hrane, okoliš i zdravlje na radu (ANSES) je obnovila dozvolu za stavljanje u promet 2020. godine, ali sud smatra da nije obavljena potpuna procjena rizika ovih herbicida za određene životinje.

U odluci se navodi da se ta dozvola poništava jer nije ispoštovan princip predostrožnosti.

Ekološka organizacija Générations Futures je u prosincu 2020. godine uložila dvije žalbe sudu u Montpellieru protiv obnavljanja dozvole za stavljanje u promet proizvoda Touchdown System 4 i Touchdown Forest. Pozdravili su najnoviju odluku suda i podsjetili na važnost procjene utjecaja ovih pesticida na bazi glifosata na pčele, kralježnjake i člankonošce.

Syngenta je razočarana odlukom suda te su priopćili da zadržavaju pravo žalbe. Tvrde da su proveli rigorozan proces certifikacije koji je pokazao sigurnost upotrebe u skladu sa zahtjevima navedenih proizvoda.

Herbicidi zahvaćeni odlukom ostaju odobreni dok ANSES ne postavi uvjete za njihovo povlačenje, dodala je Syngenta.

Glifosat je predmet kontroverzi otkako je Svjetska zdravstvena organizacija 2015. zaključila da može uzrokovati određene vrste raka.

poslovni-global.ba

Odgovori