Zabrana uvoza ukrajinskog žita u Mađarsku od 16. rujna

Poljoprivreda vijesti

Prezasićenost jeftinim ukrajinskim proizvodima prošle godine bila je posljednji u nizu šokova koji su pogodili lokalne mađarske poljoprivrednike

“Kako bi zaštitila mađarske poljoprivrednike, vlada će od 16. rujna zabraniti uvoz ukrajinskog žita u Mađarsku, a ako bude potrebno, to će biti jednostrana suverena odluka”, rekao je ministar poljoprivrede Istvan Nagy.

“Ako Europska unija ne uspije produžiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica u Europu prije isteka mjere 15. rujna, Mađarska će zabraniti 24 proizvoda koji su izvorno bili obuhvaćeni mjerom EU-a, umjesto četiri koja su trenutno zabranjena”, rekao je Nagy na festivalu Tranzit u Tihani, u zapadnoj Mađarskoj, prenosi agencija MTI.

Prošlogodišnja prezasićenost jeftinim ukrajinskim proizvodima bila je posljednji u nizu šokova koji su pogodili lokalne poljoprivrednike, uključujući pandemiju, sušu, rat i njegove posljedice, primijetio je ministar.

Dodao je da, iako se očekuje rekordan urod kukuruza, trgovinu još uvijek muči jeftina konkurencija.

Prema njegovim riječima, poljoprivreda je jedan od sektora koji je dobio tražena EU sredstva, što daje određenu sigurnost poljoprivrednicima u idućih sedam godina.

poslovni-global.ba

Odgovori