ZADAR OKOM KAMERE Poslovni global u posjetu najdestinaciji Europe za 2016.

Turizam vijesti

Ekipa Poslovnog globala posjetila je Zadar kako bi se iz prve ruke uvjerila zašto je taj ‘biser Jadrana’, u konkurenciji od čak 20 gradova, izabran za najbolju destinaciju u Europi za 2016. godinu.

Osim brojnih turističkih atrakcija koje krase ovaj grad, oduševilo nas je gostoprimstvo domaćina, kultura vozača (ne strepiš da će te netko ‘pokupiti’ na pješačkom prijelazu), čiste ulice (nismo naišli ni na list s drveta, a kamoli papirić), ali i veoma pristupačne cijene, kako suvenira, tako i hrane i pića. Primjera radi, u jednom trgovačkom lancu, kojih je u Zadru napretek,
litra mlijeka može se kupiti za tek 3,69 kuna (računamo li da je 1 KM jednako 4 kune, onda vidimo razliku u cijeni u usporedbi s Mostarom).

21

Morske orgulje

15

Pozdrav Suncu

U šetnji starom jezgrom grada obišli smo Morske orgulje – vrvjele su inozemnim gostima, a svaki od njih je pažljivo slušao zvuke koje je stvaralo more…, kao i Pozdrav Suncu, na kojem su se najviše zabavljali azijski turisti. Jednom riječju – igra melodije, boja i svjetlosti na jednom mjestu.

06

Crkva sv. Donata i Katedrala sv. Stošije

18

17

25

Antički ulomci (lapidarij)

Na zadarskom Forumu, nekadašnjem glavnom trgu rimskog Iadera na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada, tik ispred crkve Sv. Donata i Nadbiskupske palače, nudili su se razni proizvodi, ljekoviti napici, ručno izrađeni suveniri. Na Forumu je i Poljana pape Ivana Pavla II., kao i zelena površina s antičkim ulomcima (lapidarij).

11

Trg tri bunara

19

Katedrala sv. Stošije

13

Stup srama

08

Pogled s Morskih vrata

26

Kapetanova kula

04

Kopnena vrata

Kad uđete u staru jezgru grada, ne možete ne primijetiti Narodni trg s Gradskom vijećnicom, predromaničkom crkvicom Sv. Lovre s atrijem, te palačom Ghirardini. Svakako preporučujemo posjetiti i Arheološki muzej, Narodni muzej, Muzej antičkog stakla, a vrijedi vidjeti i zdanje Samostana benediktinki sv. Marije.

Sve to morate obići šećući Kalelargom – Širokom ulicom, također jednim od zaštitnih znakova grada Zadra. Trg pet bunara, Trg tri bunara, Kapetanova kula, perivoji, Stup srama, Katedrala sv. Stošije, Crkva sv. Ilije, Palača suda, Citadela, Kopnena i Morska vrata kroz koja ulazite i izlazite iz dijela Zadra koji vas na svakom koraku vraća u burnu prošlost još od vremena moćnog Rima, samo su neke od znamenitosti koje, ukoliko posjetite TOP europsku destinaciju za 2016. ne smijete propustiti vidjeti i fotografirati. U novom, pak, dijelu grada, možete se fotografirati i kod spomenika Ante Starčevića – Oca Domovine.

10

0907

U prilog odluci da odete do Zadra, svakako idu i blizina Nina (Grgur Ninski, Knez Branimir, crkva sv. Anselma…), ususret kojem svakako morate posjetiti i crkvu Sv. Nikole iz 12. stoljeća (i ninskog ljekovitog blata, za koje smo čuli da ga najviše posjećuju njemački turisti), Vira, Zatona – s izvrsnim plažama…, ali i Nacionalnog parka Krka do koga vas vodi i čuva Gospa od Puta…

02

Grgur  Ninski

03

Zlatni palac Grgura Ninskog

20

Knez Branimir

22

Crkva sv. Nikole iz 12. stoljeća

24

23

Gospa od Puta

Sudeći prema onome što smo vidjeli i doživjeli od tamošnjih stanovnika, Zadar je s pravom ponio ovogodišnju titulu “European best destinations”. Do sljedećeg putovanja…

poslovni-global.ba / Foto:Zoran Ćubela

Odgovori