ZAKON O AKCIZAMA U BiH od 1. siječnja 2017. cigarete će poskupjeti do 35 pfeniga

BiH vijesti

U Bosni i Hercegovini od 1. siječnja cigarete će poskupjeti do 35 pfeniga, ovisno o proizvođaču. Tako će prosječna cijena kutije s prvim danom sljedeće godine iznositi 4,50 KM, dok bi cigarete pojedinih proizvođača mogle koštati i do 5,5 KM po kutiji.

Prema usvojenoj odluci koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. siječnja 2017. minimalna akciza iznosit će 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za kutiju cigareta, navedeno je iz Upravnog odbora UIOBiH.

Porezni obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe na dan 1. siječnja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 7. siječnja 2017. godine, dok se obračun akciza mora dostaviti do 17. siječnja kako bi se obračunala razlika – navode iz UO UIOBiH.

Nakon usvajanja Zakona o akcizama u BiH 2009. godine bilo je predviđeno da naša zemlja tijekom nekoliko godina postupno povećava visinu akcize na duhan i duhanske prerađevine kako bi dostigla razinu od 64 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 KM po pakovanju, kako je i bilo utvrđeno akciznom politikom EU u trenutku usvajanja Zakona o akcizama u BiH.

U 2017. godini minimalna akciza na pakovanje cigareta iznosit će 2,42 KM, što znači da još nije dostignuta minimalna akciza u EU. Ali, u međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, što je 3,60 KM po kutiji, tako da bi BiH kako bi dostigla minimalnu akcizu u zemljama članicama EU, trebala i u sljedećim godinama povećavati akcize na duhan i duhanske prerađevine.

poslovni-global.ba

Odgovori