Zamrzava se proizvodnja nafte

Svijet vijesti

Dva najveća svjetska proizvođača nafte Rusija i Saudijska Arabija zamrzavaju proizvodnju tog energenta, a tim državama su se pridružili Katar i Venezuela. Ovo je odlučeno nakon sastanka predstavnika Rusije i Organizacije zemalja izvoznika nafte u Dohi. Zemlje zamrzavaju količinu proizvodnje sirove nafte, što bi trebalo zaustaviti pad cijena tog energenta, a zapravo uzrokovati povećanje.

Rusija, Saudijska Arabija, Katar i Venecuela dogovorile su se da zadrže proizvodnju nafte na razini iz siječnja, javlja njujorška agencija Bloomberg, pozivajući se na izjavu katarskog ministra za energetiku Mohammeda Saleha al-Sada.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte, kao što su Venecuela i Nigerija, pozivale su na održavanje hitnog sastanka naftnog kartela kako bi se razgovaralo o cijenama nafte, koja je od sredine 2014. godine izgubila više od 70 posto vrijednosti.

Nakon sastanka s ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi je izjavio da će zamrzavanje proizvodnje na razini iz siječnja biti primjereno, ali da njegova država i dalje želi zadovoljiti potražnju klijenata.

Saudijska Arabija je prethodno insistirala na tome da neće smanjiti proizvodnju, jedino pod uvjetom da svi vodeći proizvođači van kartela pristanu na suradnju.

S druge strane, Iran planira povećati izvoz nafte na tri milijuna barela dnevno nakon ukidanja sankcija koje su toj zemlji uvele zapadne sile.

Cijena barela sirove nafte na svjetskim burzama iznosi blizu 30 dolara, tako, barel nafte (159 litara) košta manje nego 159 litara flaširane vode.

 

poslovni-global.ba

Odgovori