Zatraženo smanjenje cijena plina za 15 posto

BiH vijesti

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije danas su priopćili da federalni ministar Nermin Džindić traži od opskrbljivača plinom da cijena ovog energenta kućanstvima od 1. siječnja ove godine bude snižena za 15 posto. Na taj način bi, umjesto dosadašnjeg iznosa od 640 KM za 1.000 metara kubičnih, njegova cijena bila snižena na 550 KM, objavljeno je iz Vlade FBiH.

Ovaj zahtjev ministar Džindić je iznio na jučerašnjem sastanku, održanom u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s predstavnicima “BH-Gasa”, “Sarajevogasa” i “Toplana”.

Iako je Uprava “BH-Gasa” tražila da nova cijena plina bude 600 KM, iz ovog ministarstva naglašavaju da je ovaj zahtjev odbijen jer je, prema svim pokazateljima, moguće i realnije veće sniženje cijena.

Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da će Federalno ministarstvo, na sljedećoj sjednici Vlade FBiH, predložiti imenovanje novog Nadzornog odbora “BH-Gasa” koji će, sukladno sa zakonskim ovlastima i zahtjevom ovog ministarstva, donijeti odluku, koju će potvrditi Federalna vlada, da cijena plina bude 550 KM, priopćeno je iz ovog ministarstva.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada FBiH)

Odgovori