ZAVOD MIO/PIO FBiH Ne podigne li se kredit, nema redovite isplate mirovina!?

BiH vijesti

Kako bi isplata mirovina na području FBiH u idućem razdoblju bila redovita, Zavod MIO će se najvjerojatnije morati kreditno zadužiti, piše Večernji list BiH. Vlada FBiH još je krajem prošle godine zatražila od Upravnog odbora Zavoda MIO FBiH da u svom statutu ukine odluku koja se odnosi na nemogućnost zaduživanja, što su članovi ovoga tijela i napravili, te time stvorili pretpostavku za dizanje kredita.

Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda MIO kazao je kako odluka o zaduženju još uvijek nije donesena te da on ništa više o ovoj temi ne može reći. Međutim, s obzirom na financijsko stanje Zavoda MIO, pitanje je dana kada će Upravni odbor ove institucije morati donijeti odluku jer u protivnom mirovine neće biti isplaćene.

Deficit Zavoda

Kao što je već ranije objavljivano, deficit ovog Zavoda veći je od 150 milijuna KM, a mjesečno je za isplatu mirovina potrebno oko 157 milijuna KM, zbog čega se već dulje vrijeme mirovine isplaćuju tijekom više dana i iz sredstava tekućeg mjeseca. Situaciju je dodatno otežala činjenica što je u prosincu prošle godine više od 10.000 osoba predalo zahtjev za prijevremeno umirovljenje, a polovina zahtjeva već je obrađena. Zahtjevi za prijevremeno umirovljenje odrazili su se i na prihode Federalnog zavoda MIO u siječnju. Naime, od 10.000 zahtjeva, čak 8000 odnosilo se na osobe koje su bile zaposlene u javnom sektoru, a čija mjesta nisu odmah popunjena, tako da je smanjen iznos koji je uplaćen za doprinose. Iako bi se kreditnim zaduženjem Zavoda MIO (spominje se revolving kredit u iznosu od 80 milijuna KM) kratkoročno riješio problem isplate mirovina, dugoročno bi se stvorio još veći problem Zavodu jer bi ga opteretilo za iznos kamata. Ovo riješenje je u konačnici apsurdno i ako sagledamo dugovanja većeg broja tvrtki i institucija prema ovom zavodu. Naime, Federalni zavod MIO potražuje više od milijardu konvertibilnih maraka.

Velika dugovanja

Prema službenim evidencijama Porezne uprave, saldo duga na dan 31. siječnja 2016. godine s obračunatim zateznim kamatama iznosi je 2.324,934.567,95 KM. Među najvećim dužnicima je i značajan broj javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Vlade FBiH. Iz navedenog je vidljivo kako bi poboljšanje naplate doprinosa znatno bolje riješilo financijsko stanje u kojem se našao Federalni zavod MIO. “Do poboljšanja naplate može doći naplaćivanjem evidentiranih dugovanja obveznika uplate doprinosa, koja su ogromna, potom poboljšanjem kontrola i borbe protiv “sive ekonomije”, napose suzbijanja rada “na crno”, nedopuštanjem isplate plaća bez uplaćenih doprinosa, uplata doprinosa na pune plaće itd.”, ističe Kvesić. Naglašava kako mehanizmi za postizanje navedenih ciljeva nisu u rukama Federalnog zavoda MIO.

poslovni-global.ba / vecernji.ba

 

Odgovori