Završen remont: NE Krško ponovno na mreži

Svijet vijesti

Nuklearna elektrana Krško u ponedjeljak navečer ponovno je priključena na elektroenergetski sustav, nakon redovitog remonta koji je trajao malo više od mjesec dana.

Redoviti remont NE Krško počeo je 1. listopada i trebao je trajati do 2. studenoga, no potkraj listopada iz nuklearke su najavili da će povratak elektrane na mrežu kasniti nekoliko dana zbog problema sa zamjenom visokotlačne turbine, zbog kvara na dva specijalna stroja.

U današnjem priopćenju ističu da je tijekom redovitog remonta zamijenjeno 56 od ukupno 121 gorivog elementa te da će “nova jezgra osigurati izvor energije za sljedećih godinu i pol”.

Tijekom remonta proveden je i sveobuhvatan standardni program održavanja i testiranja strojarske, električne i mjerno-regulacijske opreme te više od stotinu nadzornih testiranja.

Rezultati potvrđuju da je stanje sustava, struktura i komponenti besprijekorno, ističu iz NE Krško.

Dovršeno je i 14 tehnoloških modifikacija kako bi se osigurao pouzdan dugoročan rad, a ujedno povećala snaga.

U NE Krško očekuju da će nova visokotlačna turbina pridonijeti s 10 megavata (MW) snage, odnosno povećati godišnju proizvodnju električne energije za 90 gigavatsati (GWh).

Kako navode iz NE Krško, 33. gorivi ciklus trajat će do proljeća 2024.

“NEK je i u proteklom ciklusu, koji je završen početkom remonta 1. listopada, dokazao svoju izuzetnu pouzdanost, budući da je radio kontinuirano 513 dana i osiguravao stabilnu opskrbu Slovenije i Hrvatske”, zaključuje se u priopćenju.

poslovni-global.ba

Odgovori