Završetkom projekta CILAP povećanje učinkovitosti i pouzdanosti procedura u zemljišnoj administraciji BiH

BiH vijesti

U povodu završetka projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH” (CILAP), Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je u Mostaru upriličila završnu svečanost.

Riječ je o dugoročnom projektu cilj kojeg je povećanje učinkovitosti i pouzdanosti procedura u zemljišnoj administraciji BiH a koji je rezultat suradnje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a i Švedske uprave za mapiranje, katastar i upis prava, uz podršku Veleposlanstva Švedske u BiH i Švedske agencije za međunarodnu suradnju i razvoj (SIDA).

Projekt je realiziran u tijesnoj sinergiji s različitim zainteresiranim stranama te je ojačao kapacitete institucija i ostvario značajne rezultate u oblastima adresnog i registra cijena nekretnina, geodetske infrastrukture, informacijskih tehnologija te digitalnog arhiva.

– CILAP projekt je Švedski projekt, projekt s ciljem izgradnje kapaciteta za poboljšanje zemljišne administracije i procedura. Projekt je započet 2013. godine i njegova je suština bila tehnička potpora projektu registracije nekretnina u BiH. To je zajednički projekt dvaju geodetskih uprava u BiH, pojasnio je direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović i istaknuo da je ključni cilj projekta pomoći uspostavu kvalitetnijeg, sigurnijeg, pouzdanijeg sustava zemljišne administracije u BiH, s osvrtom na izgradnju kapaciteta, jačanje institucija, edukacije i transfer znanja.

– Projekt je osobito zanimljiv jer Švedska ima sličan sustav zemljišne administracije kao BiH. Imaju zemljišnu knjigu, na jednoj, i katastar na drugoj strani, tako da je bila izuzetna prilika preuzeti iskustva Švedske, naveo je Obradović osobito istaknuvši da su kreatori projekta su domaće institucije, točnije entitetske geodetske uprave. On je iznio i podatak da je, od 79 općina u FBiH, u njih 27 digitalni adresni registar u cijelosti završen, dok je u 61 općini on u tijeku. Registar cijena u cijelosti je završen u oba entiteta i u svim općinama.

– Na našem geo portalu može se vidjeti sav promet nekretnina a što je osnovni korak ka projektu masovne procjene koji je dogovoren u Banja Luci i Sarajevu, naveo je Obradović i dodao da će i taj veliki zajednički projekt dobiti tehničku potporu Švedske.

Na koncu je poručio da im je glavna vizija imati sigurne, točne i u digitalnom obliku podatke o nekretninama. Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a Dragan Stanković podsjetio je da se CILAP projekt sastojao od tri faze. Trideset lokalnih zajednica je uspostavilo adresni registar.

– Cilj je da adrese bb nestanu. Što se tiče digitalnog arhiva, odmakli smo u dobroj fazi te bismo iduće godine trebali raditi na zgradi digitalnog arhiva, najavio Stanković. Kada je riječ o registru cijena, podsjeća da imaju više od 70.000 ugovora za unijeti u registar, što je preduvjet za masovnu procjenu.

Eva Smedberg, šefica Odjela za razvojnu suradnju Veleposlanstava Švedske u BiH, ponosna je na rezultate postignute tijekom ove suradnje koja traje cijelo desetljeće.

– Uspjeh ovog projekta je jasan dokaz da BiH može napredovati u velikoj mjeri kada prostoji konstruktivna suradnja nadležnih institucija, kazala je Smedberg uz ocjenu da su, uz podršku Švedskih stručnjaka, u okviru projekata ostvarene zahtjevne i teške strukturalne reforme u izrazito zahtjevnom okruženju.

poslovni-global.ba

Odgovori