Zbog Brexita raste vanjski dug BiH

BiH vijesti

Ekonomski analitičari ocjenjuju da će posljedice izlaska Britanije iz Europske Unije osjetiti i BiH, prvenstveno zbog jačanje dolara i švicarskog franka. To će utjecati na povećanje duga BiH u dolarima, te donijeti nove nevolje građanima BiH zaduženim u švicarskoj valuti.

Nakon odlukle o izlasku iz Europske unije došlo je do bure na svjetskim burzama. Cijene akcija na svjetskim burzama oštro su pale. Funta je na najnižoj razini u odnosu na dolar od 1985. godine, a istovremeno je pao i euro prema dolaru za 3,3 posto, što je njegov povijesni najveći pad u jednom danu.

Prema podacima Ministarstva financija i trezora BiH, od ukupnog vanjskog duga BiH, koji je na kraju prošle godine iznosio 8,4 milijarde KM, 7,51 posto ili oko 630 milijuna KM je u američkim dolarima, dok je 51,2 posto duga u eurima.

Posljedice izlaska su negativne za sve, prvi efekti su negativni, Glavnina BiH tokova je vezana za EU, a tečaj eura i marke je za sada stabilan. Ima i uvjerenja kako je ovo kratkoročni udar i brzo će doći do stabilizacije.

Švicarska Centralna banka priopćila je da je intervenirala na tržištu valuta jer se franak našao pod “pritiskom rasta” nakon što je na referendumu u Britaniji pobjedu odnijela opcija za izlazak iz EU.

poslovni-global.ba

Odgovori