Zbog mogućeg gušenja: S tržišta BiH povučene opasne imitacije hrane

BiH vijesti

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i tržišne inspekcije entiteta i Brčko Distrikta BiH, provele su zajednički projekt nadzora opasnih imitacija u razdoblju ožujak – prosinac 2015. godine.

Cilj projekta je bio utvrditi nalaze li se na tržištu Bosne i Hercegovine neprehrambeni potrošački proizvodi, koji podsjećaju na opasne imitacije. Sukladno Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda (“Službeni glasnik BiH“, broj 102/09), nije dopušteno proizvoditi, stavljati na tržište, uvoziti ili izvoziti opasne imitacije, objavila je Agencija.

Opasna imitacija je opasan proizvod obmanjujućeg izgleda, koji nije prehrambeni proizvod, ali svojim oblikom, mirisom, bojom, vanjskim izgledom, pakiranjem, oznakama, obimom ili veličinom liči ili podsjeća na prehrambeni proizvod, tako da postoji mogućnost da ga potrošači, posebno djeca, ne razlikuju od prehrambenog proizvoda i zbog toga ga stave u usta, sisaju ili progutaju, što može predstavljati opasnost i izazvati npr. gušenje, trovanje te perforiranje ili opstrukciju probavnog trakta.

Tijekom provedbe projekta kontrolirano je 11 različitih proizvoda imitacija hrane. Za 10 kontroliranih proizvoda utvrđeno je da su opasni proizvodi koje djeca mogu zamijeniti za prehrambeni proizvod zbog svog izgleda, oblika i veličine. Također proizvodi ili dijelovi proizvoda se uklapaju u cilindar za sitne dijelove te ih djeca mogu progutati, što predstavlja rizik od gušenja. Kao rezultat provedenih aktivnosti nadzora, povučeno je s tržišta 832 komada opasnih imitacija, te od tog broja uništeno 737 komada opasnih imitacija.

Na osnovi rezultata nadzora može se zaključiti da su opasne imitacije u maloj mjeri zastupljene na tržištu BiH, u odnosu na projekt nadzora koji je proveden u 2011. godini, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem.

poslovni-global.ba (Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH)

Odgovori