ZELENI PLAN Porez na inozemne tvrtke koja zagađuju okoliš

Frans Timmermans, govoreći na saslušanju u Europskom parlamentu koji ga treba potvrditi, vjerojatno će nadzirati europski zeleni plan, paket ekoloških i klimatskih politika u novoj Europskoj komisiji.

Europska unija bi time pripremila porez na inozemne tvrtke koje onečišćuju okoliš kako bi zaštitila poduzeća iz EU-a koja nastoje ostvariti cilj klimatske neutralnosti do 2050.

Kao dio toga plana porez na ugljik bi štitio europske tvrtke od konkurencije iz drugih zemalja gdje su zaštite klime manje stroge.

Timmermans ističe razmatranje i drugih mogućnosti, primjerice poreza na ugljik na granici, kako bi se izjednačili uvjeti za europske proizvode.

Koliko je takav porez izvediv, Timmermans vjeruje da je spojiv s propisima Svjetske trgovinske organizacije, ali da će Komisija to trebati istražiti. Poruka međunarodnim partnerima bi bila: “Mi prelazimo na klimatski neutralno gospodarstvo do 2050. Ako vi provodite iste mjere ili usporedive mjere koje idu u istom pravcu, ovo ćemo putovanje ostvariti zajedno. U protivnom suočit će se s usklađivanjem na granici temeljem ugljikova otiska njihovih proizvoda.”

poslovni-global.ba

Odgovori