Život u BiH nije skup, ali samo ako ste stranac!

BiH vijesti

Cijene u BiH jesu niske u usporedbi s bogatijim europskim zemljama, ali su prihvatljive samo onima koji zarađuju u inozemstvu. Ovako se, u jednoj rečenici, može opisati reakcija bh. boraca za zaštitu potrošača na informaciju kako je BiH na 11. mjestu na popisu najjeftinijih država na svijetu.

Naime, upravo na toj poziciji se našla BiH na popisu koji je sastavio američki magazin “Time”, gdje je uvrstio 112 država, od kojih je za život najjeftinija Južnoafrička Republika, a najskuplji su Bermudi.

“BiH ima pristojnu lokalnu kupovnu moć, kao i niske cijene iznajmljivanja nekretnina, namirnica i robe široke potrošnje. U Sarajevu kombinacija mjesečnih troškova najma i drugih troškova kreće se od 600 do 700 dolara”, piše “Time”, ali zaboravlja navesti da je u BiH prosječna plaća tek nešto veća od 800 KM, pišu Nezavisne novine.

Očekivano, ovo tumačenje stanja u BiH naišlo je na oštre reakcije aktivista u BiH čiji je cilj poboljšanje standarda građana.

“Vjerojatno su prosječna europska primanja usporedili s cijenama kod nas, koje su zaista dosta niže, kada, recimo, govorimo o hrani i slično. Po tome bi se reklo da mi zaista jesmo jedna od jeftinijih zemalja”, ističe Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanske županije. Ona naglašava kako nije isto imati plaću od nekoliko stotina maraka, koliko neki ljudi zarađuju kod nas, ili od nekoliko tisuća eura, tako da pokazatelji koje iznosi “Time”, po riječima Bulićeve, ne pokazuju realno život u BiH.

Analiza magazina “Time”, kako ističu i u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, ne odgovara stvarnom stanju u BiH.

“Kupovna moć potrošača u BiH je dosta niska, a samim tim i životni standard”, ocjenjuje Tajma Tanović, pomoćnica ombudsmana. Kada je ljetos iz švicarskog grada Bazela, gdje živi, na godišnji odmor došla u rodnu Banju Luku, Gordana Delić se šokirala kada se uvjerila da je i plaću jedne od najbogatijih europskih država ovdje jako lako potrošiti.

“U trgovinama u BiH su cijene toliko visoke da se prosto šokirate čak i kada plaću zarađujete u Švicarskoj. Ja zaista ne mogu razumjeti kako građani ovdje žive! Vjerujte, neke proizvode iste robne marke možete po nižoj cijeni kupiti u Švicarskoj, Njemačkoj ili Francuskoj nego u BiH”, potvrdila je Delićeva.

“Time” se u svom izvješću poziva na stranicu “GoBankingRates”, koja je, kako navodi, rangirala države po četiri ključna indeksa, a to su lokalni indeks kupovne moći, cijene iznajmljivanja, cijene namirnica i indeks potrošačkih cijena u odnosu na cijene u New Yorku. (Foto:Zoran Ćubela)

poslovni-global.ba/ nezavisne.com (Foto:Zoran Ćubela)

Odgovori