ČAK DVIJE LIVANJSKE… Odsad osam bh. mljekara može izvoziti mlijeko u EU!

Poljoprivreda vijesti

Još četiri mljekare iz Bosne i Hercegovine dobile su odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište zemalja Europske unije, tako da sada iz naše zemlje mlijeko može izvoziti ukupno osam mljekara, izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

EU broj dobile su četiri nove mljekare: “Eko-sir Puđa” iz Livna, “Euro-fud” Sarajevo, “Poljorad” Travnik i “Mliječna industrija 99” Gradačac. Dozvolu za izvoz već imaju: “Megle” Bihać, Mljekara Livno, “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice i “Milkos” iz Sarajeva.

“Osim ovih osam, uvjeren sam da ćemo za mjesec dana imati još jednu mljekaru koja će moći izvoziti u Europsku uniju”, rekao je Šarović.

Povodom završetka inspekcijske misije Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Europske komisije, bivši Ured za hranu i veterinarstvo – FVO, koja je u našoj zemlji obavljena od 14. do 25. ožujka, Šarović je istaknuo da su preliminarni rezultati pokazali da je Bosna i Hercegovina značajno napredovala u odnosu na 2014. godinu.

“BiH je napravila značajan pomak i dalje će da izvozi mlijeko u Europsku uniju. Značajan pomak posebno je napravljen kada je riječ o kvaliteti sirovog mlijeka, ali i same kontrole veterinarskih inspektora. Ovaj napredak u odnosu na 2014. godinu, odnosno na prije osam mjeseci rezultat je zajedničkog rada svih institucija na svim razinama. Ovo je zajednički uspjeh”, naglasio je Šarović.

Prema njegovim riječima, inspekcija će sigurno dati niz preporuka Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i drugim nadležnim organima kako da sustav u budućnosti i dalje unaprjeđuju, a to se posebno odnosi na sustav praćenje, identifikacije i kontrole kretanja životinja, kao jednoj slaboj točki.

On je najavio da bi 2017. godine u Bosni i Hercegovini mogao biti napravljen nulti popis grla stoke, koji je prvotno bio planiran za ovu godinu.

“Ima puno više evidentiranih životinja u bazi podataka nego što ih ima u stvarnosti. U dosadašnjoj bazi bilo je evidentirano 1,5 milijuna životinja i to je skinuto na oko 720.000, a stvarno ih ima oko 300.000. Takva baza je ‘eldorado’ za zloupotrebe i šverc i zato je potrebno napraviti nulti popis da bi se znalo koliko točno grla stoke ima u Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Šarović.

Po njegovim riječima, potrebno je napraviti sustav koji će funkcionirati i da svi u tom lancu urade svoj dio posla.

“Ministarstvo, Ured za veterinarstvo i druge institucije sve preporuke će implementirati u razumnom roku i to će biti naš prvorazredni zadatak. Napredak treba da ostvarimo i u službenim kontrolama, u zapovjednom lancu i zakonodavstvu”, rekao je Šarović.

On je izrazio nadu da će tri zakona iz oblasti poljoprivrede, o kojima se čeka decidan odgovor entiteta, brzo biti usvojena.

Šarović kaže da će ključni pothvat Ministarstva i Ureda za veterinarstvo u sljedećim tjednima biti ispunjavanje uvjeta za izvoz mesa peradi, odnosno bijelog mesa i konzumnih jaja.

“Poodmakli smo u toj pripremi i imamo akcijski plan koji je odobrila Europska komisija”, kaže Šarović.

Direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba rekao je da su nakon današnjeg predstavljanja preliminarnog izvješća Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Europske komisije, inspektori obvezni u roku od 20 radnih dana dostaviti izvješće u pisanoj formi, na koji će Bosna i Hercegovina dati svoje komentare.

“Kada dođe konačno izvješće, moramo da napravimo akcijski plan za otklanjanje tih nedostataka. Inspektori su nam najavili da će možda biti više preporuka, ali da će one biti konciznije”, naglasio je Kalaba.

Ističe da je važno uraditi nulti popis grla stoke, jer tu ima najviše problema.

“U proračunu za ovu godinu dobili smo 100.000 KM za pripremu tog ‘nultog popisa’”, rekao je Kalaba.

Planirano je da izvan snage budu stavljeni postojeće putovnice za životinje, a umjesto njih će biti izdani novi s drugom bojom.

Inspekcijski tim Direkcije Europske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize doputovao je u Bosnu i Hercegovinu 14. ožujka s ciljem provjere realizacije Akcijskog plana za rješavanje preporuka dobivenih nakon revizije koju je izvršio FVO u siječnju 2014. godine.

Ovaj plan pripremoa je Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, na osnovi preporuka koje su dobili nadležni organi nakon prve misije, a koji je Europska unija odobrila polovicom prošle godine.

Inspektori iz Dublina obišli su i kontrolisali određene mljekare kojima je odobren izvoz u Europsku uniju, kao i farme koje opskrbljuju ove objekte sirovim mlijekom.

poslovni-global.ba / BHRT

Odgovori