Znanstvenici se udružuju kako bi razvili cjepivo protiv afričke svinjske kuge

vijesti Znanost

Znanstvenici iz Australije i SAD-a udružuju se kako bi razvili sigurno i učinkovito cjepivo protiv afričke svinjske kuge (ASF), objavila je australska nacionalna znanstvena agencija CSIRO.

Oni rade zajedno s američkom biotehnološkom tvrtkom MBF Therapeutics na procjeni novih kandidata za DNK cjepivo za ASK. Na području Australije ove bolesti nikada nije bilo, ali se boje jer se proširila Azijom iz koje uvoze meso. Ondje su eutanazirani milijuni svinja, a posljedice za ljude u gospodarskom i prehrambenom sustavu su ogromne.

Znanstvenici će procijeniti ovaj pripravak u laboratorijima CSIRO-ovog australskog Centra za pripravnost na bolesti (ACDP), visoko sigurnosnog objekta u Geelongu (Victoria) osmišljenog da omogući sigurno istraživanje najopasnijih bolesti na svijetu.

David Williams, stručnjak za ASK, rekao je da su cjepiva prve generacije nedavno odobrena za upotrebu u nekim dijelovima Azije. Ističe da sadrže oslabljene žive viruse koji imaju potencijal da se vrate u oblik uzročnika bolesti, te mogu izazvati nuspojave kod krmača i svinja s infekcijama ili drugim bolestima.

Izvršni direktor tvrtke MBF Therapeutics Thomas Tillett rekao je da se baza DNK cjepiva temelji na tehnologiji prilagođenoj imunoterapiji liječenja raka kod ljudi, a cilj joj je eliminirati patogene čim uđu u tijelo. Naveo je kako je cilj stvoriti cjepivo koje se može sigurno koristiti u svim fazama svinjogojske proizvodnje, uključujući i krmače, a istovremeno spriječiti bolest kod pojedinačnih životinja i ograničiti prijenos unutar stada i okoliša.

poslovni-global.ba

Odgovori