ŽUPANIJA POSAVSKA Ispunjeni zahtjevi sindikata, novi obračun plaća već od srpnja, regres u dva dijela

Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić uz nazočnost ministrice financija ŽP-a Nade Ćulap, održao je sastanak s predstavnicima granskih sindikata koji se financiraju iz proračuna Županije Posavske, u želji da se kroz partnerski dijalog udovolji očekivanjima zaposlenika u poboljšanju njihovog materijalnog položaja, u okvirima stvarnih proračunskih mogućnosti koje su na raspolaganju.

S tim u svezi, predsjednik Vlade Klaić prihvatio je sindikalne zahtjeve i usklađivanje tražene osnovice obračuna plaća korisnika proračuna Županije Posavske od idućeg mjeseca (srpnja) tekuće godine, čime bi se ispunio glavni sindikalni zahtjev.

– Vlada će, također, isplatiti regres svim zaposlenicima koji plaću primaju iz proračuna u iznosu od 50% prosječne plaće u Federaciji BiH, kako je definirano granskim kolektivnim ugovorima, ali zbog smanjenog priliva proračunskih prihoda u okviru «potpore od Federacije BiH» regres će biti isplaćen u dva dijela. Drugim riječima, Vlada je skupa s granskim sindikatima dogovorila da prvi dio regresa bude isplaćen do kraja tekućeg mjeseca. Zbog toga se javno pozivaju svi subjekti korisnika proračuna da odmah dostave podatke u Ministarstvo financija kako bi se prvi dio regresa realizirao do 30. lipnja, a drugi dio regresa, dogovoreno je da se isplati nakon korištenja prvog dijela obveznog godišnjeg odmora, a najkasnije do kraja rujna.

Životni standard našeg stanovništva kao i ukupno stanje u kojem se nalazi Županija Posavska i svi njezini građani, zahtijeva od nas iskrenost u razgovorima, razumijevanje i odgovorno ponašanje u skladu s onim što nam je realno na raspolaganju. Uvažavamo i smatramo opravdanim sindikalne zahtjeve, da kroz konstruktivan dijalog, tražimo mogućnosti za podizanje životnog standarda zaposlenika javnog sektora Županije Posavske. Vlada uvažava zahtjeve i pomaže i drugim skupina u društvu koje se na bilo koji način oslanjaju i na proračuna Županije Posavske, kako bi kontinuirano podizali standard života stanovništva Županije Posavske – istaknuo je premijer Klaić nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima, priopćili su iz Vlade ŽP-a.

poslovni-global.ba

Odgovori