ZVUČI NESTVARNO Po novom Zakonu o radu FBiH obvezna evidencija o prekovremenom radu i njegovo plaćanje

BiH vijesti

Jučer je stupio na snagu novi Zakon o radu FBiH. Jedna od novina je, svakako, i minimalno trajanje godišnjeg odmora od 20 radnih dana, umjesto dosadašnjih 18, čemu su se, zasigurno obradovali radnici, ali ne i njihovi poslodavci.

Direktori svoju funkciju mogu obavljati i bez zasnivanja radnog odnosa. Novim je zakonom, također, utvrđena zabrana izravne i neizravne diskriminacije, uznemiravanja i mobbinga te naknada štete.

U slučaju spora, radnik nije obvezan dokazivati diskriminaciju, već samo argumentirati sumnju, prvi put je uveden i dio plaće za radni učinak, a radni je tjedan skraćen na masimalno 48 sati, umjesto 52 sata.

Važeći kolektivni ugovori moraju se uskladiti s novim Zakonom o radu u roku od 120 dana od dana njegovog stupanja na snagu, a onoga tko počne raditi, poslodavac je dužan prijaviti isti dan!

Novi Zakon o radu precizirao je između ostalog, i da je poslodavac obvezan voditi evidenciju o radnom vremenu, uključujući prekovremeni rad. Ova bi zakonska odredba trebala omogućiti pravedniju naplatu rada, ali, sudeći prema velikom broju slučajeva u kojem radnici nisu plaćeni ni za redoviti rad, ona jednostavno zvuči kao – utopija.

poslovni-global.ba

Odgovori