ZZO HNŽ izdvojio dodatnih 3.000.000 KM za domove zdravlja

BiH vijesti

Sukladno raspoloživim sredstvima, a duboko svjesni financijske situacije ugovornih zdravstvenih ustanova u HNŽ-u, Zavod i u sljedećoj godini planira povećanje sredstava za domove zdravlja, odnosno primarnu zdravstvenu zaštitu osiguranika.

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ jedini je Zavod u F BiH koji je uveo sustav nagradnog plaćanja liječnika obiteljske medicine čime su stvoreni preduvjeti za bolji i učinkovitiji rad liječnika obiteljske medicine i povećanje zainteresiranosti mladih liječnika za specijalizaciju iz oblasti obiteljske medicine.

Samo u ovoj godini, u ožujku četiri liječnika u HNŽ započeli su specijalizaciju iz oblasti obiteljske medicine, a još dva liječnika s istom kreću u tekućem mjesecu. Riječ je o liječnicima koji su već par godina u sustavu nagradnog plaćanja, tj. liječnici s PAT edukacijom. Pored toga, Zavod sljedeće godine planira uvesti i sufinancirati specijalizacije iz pedijatrije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U 2023. godini Zavod je izdvojio i dodatna sredstva za pružanje usluge ultrazvučnog pregleda dojke u domovima zdravlja koji imaju uvjete za pružanje ove usluge. Ključni razlog zbog kojega se Zavod odlučio na ovaj važan korak je smanjenje listi čekanja za ultrazvučni pregled dojke jer je riječ o vrlo važnom pregledu posebice za žene koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu.

Posljednjih mjeseci, direktorica Zavoda mr. sci. Ana Vidačak dr. med. intenzivirala je komunikaciju s predstavnicima domova zdravlja održavanjem sastanaka u cilju poboljšanja suradnje, jačanja međusobnih partnerskih odnosa, kvalitetnije zdravstvene zaštite i u konačnici zadovoljnijih osiguranika i zdravstvenih djelatnika.

poslovni-global.ba

Odgovori