ZZO HNŽ: Visina premije osiguranja za 2024. godinu ostaje 20 KM

BiH vijesti

Na prijedlog Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, Upravno vijeće je razmatralo i usvojilo Odluku kojom visina premije osiguranja za 2024. godinu iznosi 20 KM po osiguranoj osobi.

Obrazlažući predloženu odluku, istaknuto je kako bi se iznos premije osiguranja, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, trebao kretati u rasponu od osam do deset posto izvršenog rashoda iz obveznog zdravstvenog osiguranja po jednoj osiguranoj osobi u prethodnoj godini na teritoriji HNŽ, što bi u slučaju HNŽ bio iznos u rasponu od 62,31 KM do 77,89 KM.

“Uvažavajući vrlo teške gospodarske i socijalne okolnosti kao i važnost dostupnosti premije osiguranja svim osiguranicima, unatoč riziku povećane potrošnje u zdravstvenim ustanovama, naš prijedlog je da visina premije osiguranja, kao i prethodnih godina, bude 20 KM što je 2,57 % od ukupne potrošnje za zdravstvenu zaštitu po osiguranoj osobi u prethodnoj godini” kazala je direktorica Zavoda mr. sci. Ana Vidačak dr. med.

Distribucija premije osiguranja za 2024. godinu odvijat će se u razdoblju 01.12.2023. do 29.02.2024. godine – priopćeno je iz Zavoda.

poslovni-global.ba

Odgovori