EU pravila: S tvorom lakše preko ‘grane’, nego s kanarincem!

Zanimljivosti

Kada putujete u neku članicu EU, dobro je znati što smijete nositi sa sobom u prtljazi. Postoje li ograničenja količine za određene proizvode? Je li potrebno prijaviti koliko novca nosite sa sobom u gotovini i platiti porez na njega?

Putovanje s mačkom

Za početak možete slobodno putovati s mačkom, psom ili tvorom, ako životinja ima europsku putovnicu za kućne ljubimce English. Ta se putovnica može dobiti kod svakog ovlaštenog veterinara i mora sadržavati podatke o važećem cijepljenju protiv bjesnoće, piše Večernji list BiH.

Putovnica EU za kućne ljubimce namijenjena je samo psima, mačkama i tvorovima. Ako imate druge kućne ljubimce poput zečeva ili kanarinaca, trebali biste provjeriti odgovarajuće nacionalne propise o unošenju životinja u zemlju ili iznošenju iz nje. Možete nositi životinje i biljke, međutim, većina zemalja EU-a ima stroga pravila o prijevozu ugroženih vrsta ili proizvoda koji potječu od tih vrsta. Za putovanje s određenim vrstama mogla bi vam zatrebati dozvola. Za duhan i duhanske proizvode dopušteno je do 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 250 grama duhana za pušenje, odnosno razmjerno kombinaciji navedenih količina duhanskih proizvoda. Kada se radi o alkoholu, dopušteno je unošenje destiliranih i žestokih alkoholnih pića s udjelom alkohola većim od 22 posto, etilnog alkohola s udjelom alkohola od 80 posto i više (1 litra) ili destiliranih i žestokih alkoholnih pića, aperitiva iz vina ili alkohola i sličnih pića s udjelom alkohola 22 posto i manje te pjenušavih i desertnih vina do dvije litre te ostalog vina (dvije litre), odnosno odgovarajućeg razmjera kombinacija količine navedenih pića. Kada se radi o lijekovima i medicinskim proizvodima, dopušten je prenos u količini nužnoj za osobne potrebe uz predočenje osobne medicinske dokumentacije. Nužnim lijekovima smatra se količina potrebna najduže za jednomjesečnu uporabu.

Oprez s novcem i vozilom

Ako namjeravate ući u EU ili izići iz EU s 10.000 eura ili više u gotovini (ili protuvrijednosti druge valute), morate to prijaviti carinskim nadležnim tijelima, piše Večernji list BiH. Prijevozna sredstva (jahte, motorna vozila) namijenjena za privremenu uporabu, mogu se privremeno uvesti u režimu privremenog uvoza koji se odobrava bez podnošenja carinskih isprava i jamstva te uz ispunjavanje propisanih uvjeta. Treba voditi računa o tome da se privremeno uvezeni predmeti i prijevozna sredstva ne smiju davati na korištenje drugima ni koristiti u druge svrhe.

poslovni-global.ba/http://vecernji.ba

Odgovori