Promocija europskog filma: Purivatri nagrada “Poduzetnik godine”

BiH

Direktoru Sarajevo Film Festivala Mirsadu Purivatri u Pragu je uručena nagrada “Poduzetnik godine” koju dodjeljuje međunarodna mreža Europa Cinemas, institucija koja pruža potporu kinima čiji je rad posvećen predstavljanju i promociji europskog filma, a u znak priznanja za doprinos promociji europskog filma u okviru programa Sarajevo Film Festivala, te u okviru repertoara kina Meeting Point, objavio je vecernji.ba.

Primajući nagradu Purivatra je istaknuo da to priznanje dijeli sa svima koji su u proteklih 20 godina uspješno razvijali koncept Sarajevo Film Festivala i rada kina Meeting Point.

– Baveći se poslom kreiranja kulturnih događaja u okviru Obala Art Centra u Sarajevu, koji su se odnosili na vizualnu i kazališnu umjetnost, glazbu i film, u godinama nakon rata i danas, u potpunosti smo se usmjerili u programiranje filmskih sadržaja, zbog toga što cijenimo da je film umjetnička forma koja najlakše i najjednostavnije dopire do publike preskačući kulturološke, nacionalne, rodne, dobne i obrazovne granice. Sretni smo i ponosni zbog svega što smo postigli stvarajući Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point, i što je danas grad Sarajevo prepoznat kao centar razvoja regionalne filmske industrije kao dijela europske i svjetske kinematografije – rekao je Purivatra.

Ove godine Europa Cinemas ukazala je na značaj projekta Operacija kino, putujućeg kina Sarajevo Film Festivala, uvrštavajući ga u svoj program podrške. Riječ je o filmsko-obrazovnom programu koji promovira filmska ostvarenja s posebnim naglaskom na europski i regionalni film, koji je samo u protekloj godini predstavio program u 45 bh. gradova.

poslovni-global.ba/http://vecernji.ba  (Foto: vecernji.ba)

Odgovori