Usklađivanjem najniža mirovina povećana na 573,53 KM

BiH vijesti

Umirovljenici u Federaciji BiH od idućeg mjeseca dobivaju povećane mirovine. Riječ je o povećanju na temelju redovitog usklađivanja koje nakon akontacije, koja se počela primjenjivati ​​1. siječnja, ne doseže ni dva posto.

Tako je Upravni odbor Federalnog zavoda MIO donio odluku o konačnom iznosu redovnog usklađivanja za 2024. godinu.

Prema toj odluci, mirovine se usklađuju za ukupno 6,55 posto, s primjenom od 1. siječnja ove godine. Postotak usklađenja primjenjuje se na osnovicu iznosa mirovine za prosinac 2023. godine.

Kako su mirovine od siječnja već usklađivane za pet posto, po modelu akontacije, Upravni odbor je na temelju pokazatelja rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena donio odluku o konačnom usklađivanju za dodatnih 1,55 posto na temelju prosinca 2023. godine

Tako se najniža mirovina sa sadašnjih 565,18 KM povećava na 573,53 KM, a zajamčena sa 674,52 na 684,48 KM. Također, odlukom o usklađivanju obuhvaćene su najviše mirovine ostvarene prema važećem Zakonu o MIO, čiji je iznos ograničen na iznos pet najnižih mirovina i sukladno tome iznose 2.867,65 KM. Također, uz isplatu mirovina za travanj bit će isplaćene i razlike između iznosa isplaćenih i konačno usklađenih mirovina za prva tri mjeseca ove godine.

poslovni-global.ba

Odgovori