Veliki pozdrav iz kokpita Rafale: “Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!”

Hrvatska vijesti

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe.

U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: “Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!”

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o potrebi očuvanja sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim avionima na sjednici održanoj 4. srpnja 2019., u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu od 28. lipnja 2019. godine i Odbora za obranu Hrvatskoga sabora od 3. srpnja 2019. godine, te je u tom cilju odlučeno da se pokrene proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona, imajući u vidu zahtijevane vojne sposobnosti i raspoložive financijske mogućnosti.

Naime, s obzirom na to da cjelokupnoj floti aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva životni vijek istječe 2024. godine, Republika Hrvatska je, uzimajući u obzir Ustav Republike Hrvatske i temeljne strateške dokumente (Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Strateški pregled obrane i Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske) odlučila zadržati i razvijati vlastite sposobnosti zaštite i nadzora zračnog prostora te je nakon provedenog postupka nabave donesena odluka o nabavi i uvođenju u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Tako je Hrvatska pokazala odlučnost u razvoju vlastitih visokovrijednih i značajnih obrambenih sposobnosti, kojima će doprinijeti sigurnosti i obrani vlastite države, ali i NATO-a i Europske unije.

U skladu s ukupnim konceptom zaštite snaga i razvojem koncepta domovinske sigurnosti, uvođenje u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona neophodne su aktivnosti opremanja i modernizacije Oružanih snaga RH, kao nužna potreba i opredjeljenje Republike Hrvatske za samostalnu zaštitu svog zračnog prostora, nacionalne sigurnosti i međunarodnog pozicioniranja te preuzetih obveza, ali prvenstveno kao mjera odvraćanja odnosno sredstvo obrambenog potencijala.

Uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona Rafale u operativnu uporabu, očuvat će se i značajno povećati trenutačne sposobnosti i potencijali borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, značajno će se povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati dugogodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj.

HRZ u svom sastavu dobiva još jednu nužnu sastavnicu za uspostavljanje kvalitetnog NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane ujedno zadržavajući tradiciju lovačkog (borbenog) zrakoplovstva.

Ugovor o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale je strateška odluka i stvara dugoročnu političku i ekonomsku povezanost s državom i tvrtkom proizvođačem.

Uvođenjem ovakvog sredstva visoke tehnologije neizravno se otvaraju i mogućnosti razvoja istraživačkih, znanstvenih i industrijskih segmenata društva na svim razinama, od škola, fakulteta do instituta te malih i srednjih poduzetnika. Produbljivanjem strateškog partnerstva s Francuskom osigurana je obrambena i šira gospodarsko-industrijska suradnja, kako između dviju država, tako i na razini Europske unije, čime se podupiru usuglašeni napori u očuvanju i razvoju europskih obrambenih industrija.

S obzirom na ukupnu vrijednost projekta, nabava višenamjenskog borbenog aviona Rafale predstavlja najveći iskorak u razvoju sposobnosti od devedesetih godina te najveću investiciju u Oružane snage RH od osamostaljenja Hrvatske, koja će značajno doprinijeti nacionalnoj sigurnosti i višestruko multiplicirati ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 28. svibnja 2021. ponuda Francuske Republike određena je kao najpovoljnija te je 25. studenoga 2021. potpisivan Tehnički dogovor i tri ugovora s tvrtkama Dassault Aviation, MBDA France i Safran Electronic & Defense, čije će se plaćanje provesti u šestogodišnjem razdoblju od 2021. do 2026. godine.

Ukupna vrijednost Tehničkog dogovora i sva tri Ugovora je 999.068.493 eura, odnosno 1.152.496.307 eura s procijenjenim troškovima indeksacije cijena i PDV-om. Financijska sredstva bit će osigurana u proračunu Ministarstva obrane.

Sukladno ugovorima od Francuske Republike nabavlja se 12 korištenih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda), u istom standardu kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike.

Uz 12 aviona dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i sveobuhvatna potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj. Cjelokupna potpora ugovorena je do zadnjeg kvartala 2026. kao i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima.

Prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu, nabava tih, u potpunosti NATO kompatibilnih aviona, dostatna je za idućih 30 i više godina, a operativna uporaba aviona Rafale u Francuskom ratnom zrakoplovstvu planirana je do 2060. godine.

poslovni-global.ba/MORH/Foto:MORH

Odgovori